Baranya megye szüléseinek 75-78%-ra a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kerül sor. Ezen kívül a klinikán, mint Dél-Dunántúlon regionális centrumban történnek a környező megyék 32 terhességi hét előtti koraszülési, illetve a magas kockázatú szülései. A szülőszoba a „régi” épület első emeltén található. Egy belső folyosóról nyílik a 6 db. különálló szülőszobai egység, mindegyikben egy-egy szülőággyal. A folyosó végén található az alternatív szülőszoba, ahol lepetőség van vízben történő vajúdásra, labda, bordásfal használtára, francia ágyon, szülőszéken történő szülésre.

További 2 szülőszobai helységben is a vajúdók rendelkezésére áll a nagyméretű fürdőkád. A különálló, zárt, boxos elrendezésű szülőszobai egységek lehetővé teszik, hogy a vajúdásnál egy, vagy több személy is jelen legyen. A szülőszobán kívül tartózkodó hozzátartozók rendelkezésére áll egy különálló várakozó helység, a szülőszobával szemben. Minden szülőágy mellett található egy-egy a magzat szülés alatti észlelésére szolgáló CTG monitor, közülük három a legmodernebb számítógéppel analizált ( STAN ) észlelésre is alkalmas.

Az esetleges magzati károsodás megelőzésére a szülés vezető orvosok használhatják a magzati vér oxigén telítettségének mérésére szolgáló magzati pulzoximetriat. Szülés alatti fájdalomcsillapításként – 1979 óta – az epidural analgesia ( gerinc közeli érzéstelenítés) a nap bármely szakában hozzáférhető a vajúdók számára. Klinikánkon a szülések 50%-a ezen anesthesia mellett zajlik. További fájdalom csillapítási lehetőség a nitralgin gáz belélegezése.

A vajúdás időtartama alatt a szülőnő a számára legkedvezőbb testhelyzetben veheti fel. Megszületését követően az újszülöttet- amennyiben állapota lehetővé teszi - az anya mellkasára helyezzük. A pulzálás megszűnte után a köldökzsinórt a jelenlevő hozzátartozó is elvághatja. A szülőszobában fényképezőgép (vaku nélkül), video, mobil telefon használata megengedett.  Igény esetén köldökzsinór vért gyűjtünk. Az újszülöttek szülést követő ellátása, kezelése a szülőszobán elhelyezett nyitott inkubátorban történik. Ezt követően az újszülött ismét anyukájához kerül, majd 2 órával a szülés után együtt viszi őket a gyermekágyas osztályra.

Klinikai főorvos
Szülőszoba vezetője