A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke 23 intenzív újszülött (80-90% ágykihasználás) és 10 koraszülött (50-60%-os kihasználtság) ággyal működik. Elsődleges feladatunk a koraszülöttek és az intenzív ellátásra szoruló időre született újszülöttek ellátása. 
Klinikánkra a Dél – Dunántúli – Régióból (Somogy, Tolna, Baranya megye) kerülnek felvételre a veszélyeztetett terhesek, a progresszív betegellátás érdekében bizonyos esetekben az ország egész területéről érkeznek betegek. A koraszülések aránya ezért magasabb (13-15%) klinikánkon, mint az országos átlag. 
Különösen magas számban ápolunk 1500 g alatti súllyal született koraszülötteket. Évente átlagosan 300-400 újszülöttet látunk el és közülük körülbelül száz 1500 g alatti súllyal született. Régiónk csecsemőhalálozási mutatói tartósan kedvezőek, az intézetünkben született koraszülöttek túlélési esélyei jobbak, mint az országos átlag. Ezek az eredmények a tanszék magas szakmai szintű gyógyítói és ápolási tevékenységével, a legmodernebb technikai eszközökkel (lélegeztető gépek, monitorok, intenzív inkubátorok) érhetők el. 2010 óta Neonatológiai Tanszékként működünk. Jelenleg 9 orvos van státuszban, 8 neonatológiai szakvizsgával rendelkezik, 1 rezidens. Két PhD hallgatónk van és 6-12 (változó számú) TDK-s orvostanhallgató tartozik a tanszékhez. 
Egy MTA doktora és 3 PhD fokozattal rendelkező oktató látja el az oktatási feladatokat (magyar, német, angol nyelven kredit pontos kurzusokat tartunk).
 
Professzor
Neonatológiai Tanszék vezetője

„Kenguru módszer” az Újszülött Intenzív osztályon

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív osztályán ( Neonatológiai Tanszék) a kor igényeinek megfelelően, 2015. márciusában bevezettük az úgynevezett „kenguru módszert” a koraszülött babák között.

A módszer lényege, hogy a stabil állapotú kissúlyú babákat, akár lélegeztetve, infúzióval is az édesanya, vagy az édesapa csupasz mellkasára helyezzük. A szülőket dönthető támlás székekre ültetjük, a mellkasukat szabaddá teszik, és ide helyezzük a babát kényelmes stabil pozícióban.

Nem fáznak meg, állapotuk nem rosszabbodik, hiszen a bőr-bőr kontaktus inkubátorként működik, az anya/apa szívverése pedig megnyugtatóan hat az apró kis emberkékre.  A kenguruztatás megbeszélt időben, a baba állapotától függően, gyermekorvosi engedélyt követően, a nővérkék segítségével zajlik.

Átlagos időtartama egy óra. Büszkén mondhatjuk, hogy Magyarországon, Budapest után, az elsők között vezettük be ezt a módszert, melynek célja a korai kötődés, az idő előtt világra jött baba elfogadásának kialakítása.  A szülő közelségének jótékony hatása kimutathatóan javítja a babák felgyógyulását. Tervezzük a babák/mamák körében az élő, egy hangszeres zenével összekötött, éneklős kenguruztatást is.

PIC Ringató

"A Te hangodat ismerem"

Énekkel, zenével az inkubátorok mellett Magyarországon

A világhírű magyar zeneszerző, zenepedagógus Kodály Zoltán egyik híres mondata: "Az anya nemcsak a testét adja gyermekének, a lelkét is a magáéból építi fel."
Ennek a fontos gondolatnak a jegyében dolgoznak a Ringató énekes-játékos  foglalkozásokon a pedagógusok Magyarországon, akik a szülőkkel és a három év alatti gyermekekkel való közös éneklés és játék során a művészet eszközeit használják. A Ringató foglalkozásokon a zenei képességek fejlődnek az érzelmi neveléssel párhuzamosan, s anya és a gyermek között erősödik a kapcsolat a zene erejével.
A Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány több munkatársa 2014. januárjától azonban már a kórházakban is jelen van. Segítik a szülőket abban, hogy rátaláljanak a saját hangjukra, merjenek énekelni, mondókázni a picinek a PIC osztályon töltött idő alatt is. A krízishelyzetben segítségre van szükség, hiszen sokszor még megszólalni is nehéz a szülőknek.... Jelmondatunk: "A Te hangodat ismerem …"- a kisbaba szól így édesanyjához, hiszen az ő hangja a baba számára maga a megnyugvás, a teljesség. Több orvosi tanulmány is alátámasztja, hogy az édesanya énekhangja a zeneterápiában a leghatásosabb a koraszülöttek vagy a beteg újszülöttek gyógyításában: javul a gyermekek szaturációja, harmonizálódik a pulzusuk, légzésük, s az anyában lévő szorongás is csökken, ha énekel.
 
A budapesti I. sz (Bókay) Gyermekklinikájának PIC osztálya volt az első, ahová Dr. Szabó Miklós osztályvezető egyetemi docens hívta be a zenét. Együttműködve a neonatológusokkal, nővérekkel folyamatosan figyeltük, mi a legoptimálisabb a babák és a szülők számára, így ma egy olyan módszer van a kezünkben, mely képes a különböző állapotú és korú koraszülöttek, újszülöttek gyógyításában differenciált módon segíteni. A zene egyfajta gyógyszer, így figyelni kell az adagolásra és finoman be kell állítani- mindenkinél egyéni módon.
 
Az elmúlt közel két év során már további nyolc kórházban indítottuk el a programot, 2016 első negyedévében már elmondhatjuk, hogy Magyarország mind a négy orvostudományi egyetemének gyermekklinikáján rendszeresen jelen van a PIC osztályokon a kodályi gondolatok szerint megvalósuló élő énekszó, személyes kapcsolat, finom érintés.
 
Hazay Tímea
PIC Ringató programvezető