Az országos HPV-Centrumok közül Pécsett a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is elérhető minden páciens számára a HPV-vel kapcsolatos betegtájékoztatás és kivizsgálás.

A HPV betűszó, humán papillomavírust jelent. A humán papillomavírus napjaink leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő fertőző kórokozója. Bizonyított tény, hogy a vírus bizonyos típusai az összes emberi daganatos megbetegedés 6,7%-ért, ezen belül a méhnyakrákok 99,7%-ért felelősek.

A humán papillomavírusnak több mint 130 típusa ismert, ebből körülbelül 40 képes a nemi szerveken megbetegedést okozni. A testi kontaktus útján terjedő HPV fertőző képességének alapvető feltétele a bőr vagy a nyálkahártya mikro- és makrosérülése. A vírus terjedésének legkedvezőbb feltételét a szexuális együttlét biztosítja. A fertőzések többségében az egészséges immunrendszer felismeri a kórokozót és megelőzi a betegség kialakulását. Legyengült immunrendszer esetén a vírus tartósan az érintett sejtekben maradhat és betegséget okozhat. A HPV fertőzés kialakulásának ismert kockázati tényezői a fiatal életkor (20-24 év), a korai életkorban megkezdett nemi élet, a szexuális partnerek magas száma, a gyakori partnerváltás, valamint egyéb szexuális úton terjedő infekciók jelenléte. Felmerült továbbá a dohányzás és az orális fogamzásgátlók tartós szedése, illetve az alacsonyabb társadalmi-, gazdasági helyzet szerepe is.

A fertőzés kapcsán kialakuló hámelváltozás a fertőző, bár panaszt alig okozó nemi nyálkahártyák szemölcsös elváltozásától a méhnyak rákmegelőző állapotán keresztül a méhnyakrákig terjedhet. A vírus daganatképző potenciálja (onkogenitás) alapján megkülönböztetünk alacsony (low-risk, LR), közepes és nagy (high-risk, HR) kockázatú HPV-törzseket. Az alacsony onkogenitású HPV-típusokat (6, 11, 42, 43, 44, 55) a nemi szerveken kialakuló szemölcsök, az úgynevezett condylomák kialakulásáért tehetjük felelőssé. A nagy kockázatú, magas onkogenitású csoportba tartozó HPV-k (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) daganatos elváltozásokat képesek elindítani, és egyértelműen bizonyított, hogy a fertőzés az oka a méhnyakrák kialakulásának. De nem minden HPV fertőzés vezet méhnyakrák kialakulásához. Az aktív szexuális életet élő nők közel 80%-a életében legalább egyszer átesik HPV fertőzésen, amelynek többnyire nincs látható vagy érezhető tünete, és a vírus 3-6 hónapon belül eltűnik a szervezetből. Csak a tartós HPV fertőzöttség és az immunrendszer működési elégtelensége indítja el a sejtek rákos átalakulását, mely a méhnyak rákmegelőző állapotán keresztül a méhnyakrák kialakulásához vezet. Ez igazolja a fertőzés és a méhnyakrák kialakulása közötti időbeni eltérést.
 
A rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák megelőzhető. A szűrőprogram kezdetének meghatározása a nők szexuális életének megkezdésével függ össze.
 
A nőgyógyászati rákszűrésen derülhet fény az elváltozásra és annak kiterjedésére. A rákszűrési eredmény, a szövettani lelet és a HPV-teszt eredményétől függ a kezelési javaslat. A HPV-Centrumként működő HPV-ambulancián teljes körű felvilágosítást és ellátást nyújtunk. Az ambulanciát felkereső páciensek ellátása magába foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a méhnyakrákszűrést, a HPV-vizsgálatot, a beteg felvilágosítását, az esetleges szövettani mintavételt és a terápiás javaslat megbeszélését.
 
A HPV fertőzés elsődleges megelőzését biztosító védőoltást a társadalombiztosítás egyelőre nem támogatja, de a másodlagos megelőzésként ajánlott méhnyakrákszűrést (a citológiai mintavételt és a kolposzkópiás vizsgálatot) finanszírozza. A HPV-teszt segítségével lehetőség nyílik a vírus típusának pontos meghatározására, és a terápia kialakítására. A vizsgálat meghatározott esetekben ingyenes, de kérésre önköltségesen igényelhető (6000 Ft).