Osztályunkon szülészek és újszülött gyógyászok, szülésznők és csecsemőápolók együtt dolgozunk az édesanyák és gyermekeik ellátásán. Célunk, hogy pácienseinket átsegítsük a kezdeti nehézségeken és támogassuk az anya-gyermek kapcsolat kialakulását és megszilárdulását.

A gyermekágyasok elhelyezése: Osztályunk jelenleg 25 ággyal működik.

  • 2 darab 4 ágyas kórterem a szobában elhelyezett zuhanyzóval és toalettel
  • 2 darab 5 ágyas kórterem a szobában elhelyezett zuhanyzóval és toalettel
  • 2 darab 2 ágyas kórterem közös fürdőszoba használattal

VIP kórtermek:

  • 1 darab 2 ágyas kórterem a szobában elhelyezett zuhanyzóval és toalettel 5000 Ft/éjszaka/fő áron
  • 1 darab 1 ágyas kórterem a szobában elhelyezett zuhanyzóval, toalettel és komfortfokozó berendezésekkel (TV,  szoptatós fotel) 7000 Ft/éjszaka/fő áron

A VIP kórtermek előzetes lefoglalására nincs lehetőség. Bővebb információt Klinikánkon kaphat! Az osztály infrastruktúrája folyamatos fejlesztés alatt áll a gyermekágyasok bent tartózkodásának megkönnyítése érdekében. 

Az újszülöttek elhelyezése:
Osztályunk minden ágya rooming-in rendszerben működik. Az anyukák ágyai mellett kiságyak találhatók, az újszülött a nap 24 órájában édesanyja mellett lehet. Kivételt képez ez alól a kötelező gyermekgyógyászati vizsgálatok ideje. Pelenkázásra a szobákban, az újszülöttek fürdetésére az újszülött kórteremben van lehetőség.
 
Baba Barát Program: 
Klinikánk 2009-ben csatlakozott a WHO/UNICEF „Bababarát kórház” kezdeményezéséhez. Az újszülött legfontosabb tápláléka az anyatej. Tájékoztatjuk az anyákat a szoptatás és az anyatejes táplálás jelentőségéről. Segítjük és támogatjuk az igény szerinti- baba által irányított, időtartamban sem korlátozott szoptatást. Az egészséges, szoptatott újszülöttek csak gyermekorvosi ajánlás esetén kaphatnak tápszert vagy folyadékot. Ebben az esetben pohár használatát javasoljuk. A Rooming-in rendszer lehetőséget biztosít az anyák számára, hogy megtanulják a baba-gondozás műveleteit, ebben a csecsemőápolók segítik az édesanyákat. Amennyiben a szoptatást az újszülött állapota nem teszi lehetővé, a tejelválasztás megindításában és fenntartásában is segítséget nyújtunk.  A Klinikáról való távozást követően  is segítjük a  gyermekágyasokat, amennyiben a baba gondozásban vagy a szoptatásban nehézsége adódik.
 
A gyermekágyasok látogatása:
A kismamák látogatására a hét minden napján 900 és 1130, illetve 1300 és 1900 óra között van lehetőség. A látogatókkal való találkozás az osztály társalgójában biztosított. Tekintettel a gyermekágyas időszak jellemzőire (szoptatás, erősebb hüvelyi vérzés) a kórtermekbe látogató nem mehet be. Egy gyermekágyas egyszerre egy látogatót fogadhat, természetesen váltásban többen is látogathatják az újdonsült édesanyákat. 14 éven aluli gyermek nem látogathatja az osztályt. Kérjük látogatásaik időtartamának, illetve a látogatók számának megtervezésében vegyék figyelembe a gyermekágyas időszak speciális körülményeit! A szüléssel járó vérveszteség, illetve fizikális megterhelés következtében az újdonsült anyukáknak fokozottan szükségük van pihenésre! Az újszülött speciális igényeinek kielégítése (fürdetés, pelenkázás, köldökkezelés, szoptatás, böfiztetés) szintén időigényes. A gátmetszés, valamint a császármetszés sebe fájdalmas, a sokáig tartó üldögélés rontja ezek regenerációját.
 
A gyermekágyasok étkezése:
Naponta 3 alkalommal biztosítjuk a gyermekágyasok étkezését. Dietetikusunk segítségével igyekszünk a kismamák speciális diétás igényeit kielégíteni. Minden páciensünknek lehetősége van VIP étrend igénylésére.  Ennek keretein belül adott étlapról van lehetőség reggeli, ebéd és vacsora választására 3000 Ft/fő/nap áron. Természetesen a látogatók is hozhatnak élelmiszert az anyukák számára, de kérjük ez esetben vegyék figyelembe a gyermekágyas időszak speciális étrendi kívánalmait!
 
Az osztály házirendje: 
Vizitek:
  • Hétköznapokon reggel 700 és 800, 1200 és 1400, valamint 1900 és 2000 óra között szülészeti és gyermekgyógyászati vizit
  • Hétvégén reggel 800 és 900, illetve 1900 és 2000 között szülészeti és gyermekgyógyászati vizit
  • Kedden és Csütörtökön 800 és 900 között intézetvezetői, illetve professzori vizit
Gátkezelés: minden nap az esti vizitek után, gátmetszésen átesett gyermekágyasainknál a gátseb fertőtlenítő lemosása.
A bent fekvés időtartama:
Általánosságban elmondható, hogy hüvelyi szülést követően minimum 72 óra, császármetszés után minimum 96 óra a kötelezően előírt bent tartózkodás időtartama. Természetesen ez a kismama állapotától, esetleges kísérő betegségeitől, illetve az újszülött állapotától függően széles határok közt változhat.
 
SZOPTATÁSI IRÁNYELVEK (letöltés)

 
Egyetemi tanársegéd
Gyermekágyas osztály vezetője